Tuesday, January 20, 2009

Ni lauk untuk tengahari kelmarin .Kuah parpu telur. Ringkas dan senang sangat nak dimasak. Bahan asasnya cuma kentang, kacang dal dan telur.


Siapalah yang tak suka laksa kan? Majoritinya memang gemar makan laksa !
Dulu masa tinggal di berek polis Jalan Kolam Air, memang ramai yang menjual laksa. Dulu partner makan laksa ni.....mak saudara kak erin lah.Sampai ada yang mai menjual laksa dalam berek polis tu. Bila dengaq hon motor pakcik laksa tu mai......mulalah lari kelam kabut nak pi beli laksa.
Dulu harga semangkuk laksa cuma 0.50 sen saja, pulak tu penuh mangkuk.Memang laku pakcik tu menjual laksa, sampaikan ada orang kata yang laksa pakcik tu guna ikan belut.Boleh ka laksa guna belut? Hish...memang ambik masa lah jawabnya. Yalah mana nak cari belut lagikan?
Kalau dekat Alor Setar tu ( kawasan Kuala kedah ) memang famous dengan laksa Teluk Kechai. Laksa tu dihidang dengan sambal kelapa. Sedap memang sedap tapi kalau yang hantu laksa tu siaplah kena makan dua pinggan......barulah kenyang.
Kalau laksa asam penang pulak.......apa yang kak erin tau dan belajar, resepinya kena mesin nenas kemudian kita campurkan nenas tadi dalam kuah laksa.Laksa asam kat penang pulak, banyak yang guna air asam jawa sebab kalau guna asam keping memang tak masam sangat.Satu lagi secret receipe.....kat sini kalau buat laksa kalau boleh guna ikan sardinlah ataupun orang tempatan kat sini panggil ikan ' curut '. Ikan ni memang lemaklah rasanya dan sesuai buat kuah laksa.



Saturday, January 17, 2009



Hari ni kak erin nak buat laksa asam Pulau Pinang. Ada kawan nak datang ziarah.
Gambar nanti akak letakkan.



Friday, January 16, 2009


Anak ibu dah jadi pirate. Susahnya nak layan yang bongsu sorang ni.Kalau dia happy....cakap sampai tak tau nak stop, kalau naik angin pulak ......satu rumah boleh terbakaq.



Cuba buat English Muffin. Resepi kak erin ambik dari Zaliana.
Senang sebab tak payah 'bake'. Cuma masak atas pan saja.


Thursday, January 8, 2009


Rasanya ramai yang tak tau apa nama ulam kat atas ni kan?Sejak dok Penang ni barulah kenal dan tengok ulam ni.
Nama ulam ni PERIA PANTAI- pelik kan nama dia? Tapi ulam ni banyak gunanya. Siapa2 yang tak dak selera makan.....maka makanlah ulam ni untuk bukak selera.Benda yang bukak2 selera ni memang bahaya.
Selalu kak erin rebus sekejap daun ni dan cicah dengan sambal belacan.
Sedap.....pasal daun ni rasa lemak2.





Untuk tengahari ni ,kak erin masak gulai ikan kering saja.Tapi sambal belacan tak sempat nak buat.....malaih.


Cucur udang untuk makan pagi tadi. Makan dengan baki kuah kacang. Kak erin guna udang geragau.

Hari tu kak erin suruh teka apa nama ulam ni kan? Kalau kat penang ni orang panggil daun beluntas ( bukan beluncas ). Ulam ni makan dengan sambal nyior atau pun sambal kelapa.
Sambal nyior ni boleh makan dengan apa-apa ulam pun.Kalau pi kedai nasi kandaq...mesti ada sambal ni.

Ni lah resepi sambal kelapa , ikut stail kak erin:-

kelapa parut putih - 300 gm
halia - sikit saja
bawang besar - 2 labu
air asam jawa - ikut suka nak masam macam mana ( tapi kak erin letak lebih sikit )
sikit gula ngan garam
Last sekali mesinlah semua bahan-bahan kat atas tu, jangan letak air.....cuma mesin dengan air asam tu saja.

Sunday, January 4, 2009




Esok anak-anak dah mula sekolah. Sebulan lebih cuti sekolah rasa macam sekejap saja!
Hari tu buat choc. truffle ( gambar yg. last sekali ). Resepi ambik dari blog Cik Serai Wangi. Resepinya guna lebihan kek saja. Sedap, tak payah tambah gula. Kemudian masa tengah berlapar dengan anak-anak dan tak tau nak buat apa.....maka cubalah buat kuih pau ni. Resepi dah tak ingat ambik dari mana tapi senang buat sebab tak payah nak uli lama-lama.

Rasanya ramai dah tengok jagung cameron ni, mahal tapi sedap.



Friday, January 2, 2009



Kesian sungguh dekat ikan-ikan ni pasal kena buat kerja gigit kaki manusia!
Tapi lepas buat fish terapi ni memang rasa nyaman nya kaki.




Boleh teka tak .....gambar yang pertama sekali tu ulam apa? dan gambar yang second tu ulam apa?
Siapa yang teka betul, kak erin nak bagi hadiah.