Sunday, July 13, 2008
pasta mania!!!
hari ni akak nak share resepi pasta sauce yang selalu akak buat kat umah. simple je cara nya...
resepi for bolognaise sauce:
1 kg daging/ayam cincang
1 tin besar tomato puree
3 batang carrot dicincang
1 tin button mushroom
2 biji capsicum di hiris halus
2 sudu besar cili boh
bawang besar n bawang putih ikut suka (he he he)
italian herbs secukup rasa
garam n gula secukup rasa jugak.
minyak zaitun untuk menumis
air mengikut kepekatan
cara cara:
panaskan minyak, tumis bawang besar n bawang putih sampai wangi.
masaukkan ciliboh dah masak sehigga hilang bau cili.
masukkan daging cincang dan tomato puree dan air.
renihkan sampai daging empuk masukkan segala bahan lain dan masak sehingga kepekatan yang disukai.
selalu akak buat kuah a day befaore so that kuah tu dah sebati n dah serap rasa.
boleh dihidangkan ngan pelbagai jenis pasta... spaghetti, fettucine,macaroni dan boleh jadi sauce for lasagne.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
waaaaa...akakerin, 1st n3..ade spaghetti...cayalah..pasni byk lg la yer..leh la cilok respi...
kalau org kita buat pasta sauce ni mesti ada letak cili kan...pedas le baru sedap, betul tak?
Jun,malulah dengan u,sebabnya dia lagi terror dari kita,tapi apa2 pun saya memang ada banyak resepi utk. dikongsi.
Nak buat macam mana maisya,tekak orang melayu!
.
yihaaaaa,,dh update pn...>_<
masak sdp2 ye kak..
Wan, akak kena belajaq lagilah pasal nak update2 ni.
MM baru rancang nak buat spaghetti next week cos the kids lurv it!
Kena gi shopping la kalu gitu!
Congrats on your 1st entry!
Halo kak Erin... tampak sedap pasta itu..:P Happy week end ya kakak...
Post a Comment