Friday, February 27, 2009

RASAM LALITHA


boleh buat rasam ni sejak berkawan baik ngan lalitha. aci tu memang pandai masak....jadi dia ajar macam mana nak buat rempah rasam ni. kalau mami-mami penang ni.....depa nanti goreng ikan talang kering dan masukkan dalam kuah rasam ni dan pecahkan telur sekali dalam kuah ni. tapi k. erin suka rasam kosong saja. tapi awat abang mamak kita tak berapa suka ngan rasam ni.... bini dia buat kira sedap jugak, tak kena dengan tekak kot.....

ni resepi rempah rasam :-

1 senduk jintan putih ( ikut masing2 punya senduk lah )
1/2 senduk jintan manis
1/2 senduk lada hitam
basuh semua rempah2 kat atas kemudian goreng tanpa minyak. bila dah sejuk mesin sampai halus dan simpan dalam botol.

cara nak buat kuah rasam pulak...

2 biji bwg. besar
4 ulas bwg. putih
2 biji tomato
1 ikat kecil daun pudina
2 sudu kecil serbuk kunyit
air asam jawa ( ikutlah
nak masam byk. mana )
minyak utk. tumis
garam dan sikit gula

tumis bwg. besar & bwg. putih....bila dah garing sikit masukkan air asam jawa dan sikit air biasa.
potong tomato dan masukkan dlm. kuah rasam, masukkan jugak serbuk kunyit dan daun pudina.jangan lupa masukkan jugak rempah rasam dalam 3 camca besar. last sekali rasakan dengan garam &gula.
gunalah rempah rasam tu sikit dulu, kalau nak lebih letaklah tapi jgn. banyak sgt.

2 comments:

Cendana Kasih said...

Kak Erin, saya dh lama mengidam nk makan rasam, tp tak reti nk buat. Nk suruh mak, mak pulak tak datang KL ni...dh dapat resepi ni, boleh la buat. Sedap kan, kalo makan ngan papedom. Kengkadang tu saya pecahkan sebiji telur dalam kuah rasam. Idak ler kosong jer.. Thanks Kak Erin sbb kongsi resepi. Sayang akak !!

akakerin said...

terima kasih kembali noorma. k.erin selalu buat byk2.kemudian simpan dalam balang.